четвер, 7 березня 2019 р.

       Зі святом вас, любі жінки!             
        Миру і щастя Землі, по якій ідеш ти, Жінко! Адже і сама земля крутиться тільки тому, що ти ступаєш по ній! Міцного вам здоров’я, щастя, добробуту, щедрої долі, чудового весняного настрою та Божої благодаті на довгі роки!

       Мої любі одинадцятикласники бажають вам, щоб на свої печалі ви дивилися у мікроскоп, а на радощі – у телескоп. Щоб у пустелі вам завжди таланило на оазис, а в морі – на острів. Щоб руки, простягнуті до вас, завжди були дружніми, а вуста коханими. Щоб ваш сон був глибоким, життя легким, а гаманець важким. Вічної  весни, любові, нев’янучої  краси  і  душевного  тепла.




             Сьогодні свято 8 березня сприймають зовсім інакше, ніж сто років тому, називаючи його святом весни, краси і жінок. Але справжня історія свята 8 березня не була такою безхмарною і легкою. Своїм корінням міжнародний жіночий день сягає в багатовікову боротьбу жінок за право участі в суспільному житті нарівні з чоловіками. Історія знає не одну дивовижну історію про те, як жінки намагалися вибороти собі права, рівні з чоловіками. Історія свята 8 березня знає також не одну українку, причетну до жіночого руху, який прагнув до свободи і рівних прав із чоловіками. Одна з найвідоміших — Леся Українка, яка пропагувала образ «нової жінки». Також першою українською феміністкою вважають письменницю Марко Вовчок, котра створила під чоловічим псевдонімом у своїх творах образи жінок, які сильні духом і прагнуть розпоряджатись власним життям і долею самостійно. Однією з активісток жіночого українського руху була і Наталія Кобринська, яка стала засновницею першого жіночого гуртка. Під її редакцією виходив літературно-публіцистичний збірник «Наша воля», де проголошувались ідейні засади українського жіночого руху. Тексти розповідали суспільству про ідеї світового фемінізму. До Першої світової війни український жіночий рух синхронно відбувався із загальноєвропейським першим етапом розвитку. Жінки групувались за ідейним принципам (консерватизм, лібералізм, соціал-демократизм) і розвивали систему міжнародної консолідації жіночих організацій.
           Як виникла традиція дарувати квіти, солодощі та подарунки в Міжнародний жіночий день, історія свята 8 березня замовчує. Схиляються лише до того, що ідея, мабуть, виникла тоді, коли з жіночого дня почав зникати революційний контекст.
 









Немає коментарів:

Дописати коментар